Austria ne vrea campus de emigranți!

București, 05 ianuarie 2024 – Partidul ARCA Națiunii Române este consternată de modul superficial în care Guvernul condus de Marcel Ciolacu tratează subiectul aderării României la spațiul Schengen doar pe segmentul aerian și maritim.

Reamintim faptul că România, încă din anul 2011 avea acest drept, însă, din motive ce țin de lipsa de viziune și implicare politică, întreaga clasă politică nu a fost capabilă să apere interesul național. Mai mult, Guvernul condus de Marcel Ciolacu împreună cu actualul ministru Cătălin Predoiu au acceptat ca Austria să verifice România, dându-i drept exclusiv de a dispune, în afara tratatului de aderare, data la care să intrăm în spațiul Schengen și pe cale terestră. Totodată, prin semnătura celor doi demnitari ai Statului, România s-a angajat să preia din Austria, în termen de 3 zile, emigranții din Siria și Afganistan.

Aceste condiții suplimentare pe care România trebuie să le îndeplinească sunt dovada cea mai clară a faptului că, din păcate, Statul Român, prin demnitarii aflați la conducere, nu a fost capabil să negocieze în interesul cetățenilor și a societăților românești. Pur și simplu, au acceptat ca Austria să exercite rolul de comisar sovietic în a decide, în mod arbitrar, drepturile României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

În mod evident, Austria își apără propriile interese (economice, sociale, strategice) în timp ce România acceptă, fără nicio reacție condiții care nu au nicio bază legală. Mai mult, în situația (foarte probabilă) în care Austria va decide că au intrat 200.000 de emigranți, atunci România va fi obligată să îi preia. Însă, în mod evident, rutele prin care emigranții ajung în Uniunea Europeană nu sunt exclusiv în sarcina României. Prin urmare, Austria face un joc periculos la adresa României și, din păcate, nici Marcel Ciolacu, nici Cătălin Predoiu și nici Klaus Iohannis nu dovedesc capacitatea de a negocia în interesul țării.

Atragem atenția asupra faptului că prin condițiile impuse de Austria, România se va confrunta cu costuri economice, dar și cu vulnerabilități pe linia siguranței naționale, existând suspiciunea rezonabilă că mulți dintre acești emigranți sunt teroriști sau radicalizați islamici. Or, în acest context, care a fost rațiunea prin care România a acceptat o asemenea condiție? Să fie doar incompetență sau presiunile unor companii austriece care obțin profituri uriașe în România? Spre deosebire de România, Bulgaria a exprimat puncte de vedere verticale în concordanță cu propriul interes național.

„Atitudinea Austriei demonstrează că, în cadrul Uniunii Europene, există, din păcate, un dublu standard a cărui putere este peste prevederile tratatului de aderare. Austria demonstrează, din nou, că România nu este privită drept un stat european egal, ci o țară căreia, în funcție de propriul interes, i se pot impune condiții suplimentare fără niciun argument fundamentat. Mai mult, atitudinea reprezentanților Statului Român în relație cu Austria, dar și cu Uniunea Europeană demonstrează incapacitatea și incompetența PSD și PNL de a apăra interesele naționale” – a declarat Corina Pânzaru, președinte executiv al Partidului ARCA Națiunii Române.

Biroul de presă
Partidul ARCA Națiunii Române