Legea pensiilor între populism și oportunism politic!

București, 22 noiembrie 2023 – Partidul Arca Națiunii Române este consternat de modul iresponsabil și lipsit de transparență prin care Guvernul PSD-PNL condus de domnul Marcel Ciolacu și girat de domnul Nicolae Ciucă au înțeles să treacă, într-un ritm alert și fără o dezbatere constructivă și reală, legea pensiilor.

În aparență, prin legea pensiilor promovată de Guvernul PSD-PNL s-a urmărit, teoretic, eliminarea unor inechități între pensionari. În realitate, prin evitarea dezbaterii și a analizei asupra bugetului, se creează un tsunami bugetar, în timp ce pensionarii, cei mai mulți aflați la limita subzistenței (din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și a ratelor bancare), devin o masă de manevră pentru partidele politice (PSD, PNL și chiar AUR), partide aflate în plină campanie electorală, prin iluzoriile promisiuni de creștere pe care însăși dl Marcel Ciolacu știe foarte bine că nu le va onora niciodată în mandatul său.

Ce va urma în final? Scuzele aceluiași Marcel Ciolacu (evident, după alegerile din 2024) prin care Banca Mondială, Fondul Monetar, Comisia Europeană etc. nu au aprobat majorările pe care el, Marcel Ciolacu, și-a dorit din suflet să le poată face pentru bătrânii României. Mai adăugăm câteva “lacrimi de crocodil” la televiziunile de casă, ale aceluiași Marcel Ciolacu si rețeta de câștigare a alegerilor de către PSD/PNL e clară.

Nu putem uita faptul că, din “lipsa resurselor financiare”, actualul Guvern PSD-PNL, nu mai devreme de 31 martie 2023, a amânat, cinic, intrarea în vigoare a acestei legi evident, pentru 1 septembrie 2024, adică chiar înaintea alegerilor parlamentare. Și, cu toate acestea, nici acum domnul Marcel Ciolacu, (pentru că nu credem că doamna ministru PSD de resort contează sau are drept de decizie în ceva) nu a manifestat măcar un grad minim de transparență prin care să menționeze sursele bugetare de a pune în aplicare presupusele majorări.
Este clar pentru orice om de bună credință (de altfel și pentru membrii partidelor PSD/PNL și AUR) că, sub conducerea unui asemenea guvern, sursele bugetare, în mod evident nu există, nu vor exista nici în 2024 și, mai mult ca sigur, nici în 2025 și 2026. Mai mult, niciun reprezentant al Guvernului PSD-PNL nu a făcut referire la impactul bugetar actual, pe care această lege îl are, în condițiile în care cu câteva luni în urmă afirmau (pe buna dreptate de altfel) că situația economică a României este mai mult decât precară.

Reuniți ca de obicei pe ascuns, într-un cadru restrâns, liderii celor două partide politice, după negocieri lipsite de transparență, au decis să meargă înainte cu legea pensiilor și să o voteze în Parlament, ignorând amendamentele și punctele de vedere exprimate de celelalte partide politice, de mediul de afaceri, de economiști/finanțiști, dar și de cele ale societății civile.

„Disperarea cu care a fost votată această lege a pensiilor demonstrează faptul că Guvernul PSD-PNL a avut de îndeplinit un nou “jalon” impus arbitrar de funcționărimea bruxelleza ne-aleasă de nimeni, dar de care dl Marcel Ciolacu ascultă speriat, dar neabătut, respectând ad literam, spiritul firmanelor date în istoria României către Marea Poarta din Istanbul sau, mai recent, de instrucțiunile CAER pentru România venite de la Moscova. Din păcate, din nou, dl Marcel Ciolacu, efemer prim-ministru al României, demonstrează pentru a câta oară, cinismul și lipsa crasă a unei viziuni în ceea ce privește rezolvarea unor inechități sociale cumplite față de bătrânii României. Bătrâni care au contribuit direct, prin munca lor de zeci de ani la dezvoltarea României, la cârma căreia s-a cocoțat, la acest moment, într-un mod oportunist, actuala clasă politică PSD/PNL în frunte cu dl Marcel Ciolacu.

Prin măsurile pompieristice și populiste pe care PSD și PNL le impun, demonstrează încă o dată faptul că, din păcate, Guvernul nu are absolut niciun proiect de țară în afara preluării necondiționate a indicațiilor funcționarilor bruxellezi, și care, evident, de multe ori, nu sunt și în interesul României.

Singura preocupare a dlui Marcel Ciolacu și a guvernului său PSD-PNL, este de a-și asigura capitalul electoral prin care să își atingă obiectivele cinice la alegerile din 2024. În acest sens, Partidul ARCA Națiunii Române cere public domnului Marcel Ciolacu să specifice, cu exactitate și în regim de urgență, atât impactul bugetar real al acestei legi, cât și sursele reale (nu cele iluzorii) prin care se vor putea pune în aplicare măririle promise de pensii, atât în anul 2024, cât și în 2025 și 2026. Totodată, subliniem faptul că prin această lege nu se elimină, nici acum, inechitatea flagrantă cauzată de așa-numitele pensii speciale ale <elitei politice>” actuale, a declarat Corina Pânzaru, președintele executiv al Partidului ARCA Națiunii Române.

Biroul de presă
Partidul ARCA Națiunii Române