Turism politic la cel mai înalt nivel!

Partidul ARCA Națiunii Române a luat act, cu surprindere, de anunțul Administrației Prezidențiale potrivit căruia, în perioada 14-23 noiembrie, domnul Klaus Iohannis va face o serie de vizite în Africa, respectiv vizite de stat în Kenya, Tanzania și Cabo Verde şi vizită oficială în Senegal. Și, cel mai probabil, în această vizită va fi însoțit, așa cum a procedat până în prezent, de doamna Carmen Iohannis.

Din păcate, nici Administrația Prezidențială și nici domnul Klaus Iohannis nu au menționat care sunt obiectivele acestor vizite în Africa. Cu alte cuvinte, să spună românilor care sunt oportunitățile și avantajele reale (diplomatice, politice și economice) pe care mediul de afaceri românesc și românii le vor avea în urma acestor vizite.

Totodată, constatăm, cu surprindere, faptul că, și în această vizită, președintele Klaus Iohannis a ales să nu fie însoțit de mediul de afaceri din România care ar putea dezvolta relații comerciale cu omologii lor din respectivele state. Pe cale de consecință este de presupus fie că nu există o componentă economică a acestei serii de vizite, fie că oportunitățile oferite de cele 4 state nu sunt de interes pentru mediul de afaceri. Și, în acest caz, care sunt obiectivele pe care domnul Klaus Iohannis speră să le atingă?

Nu în ultimul rând, și doar circumstanțial, reamintim faptul că, în timp ce este preocupat să descopere noi destinații, dobânda de referință, în mandatul domnului Klaus Iohannis, s-a mărit de 7 ori. Și, cu toate acestea, bugetul Administrației Prezidențiale beneficiază de alocări suplimentare pentru a organiza vizite pe diverse spații în urma cărora mediul de afaceri românesc și România nu au niciun beneficiu real.

„În contextul în care România trece printr-o perioadă economică turbulentă, cuvântul de ordine fiind austeritatea, solicităm Administrației Prezidențiale să facă publice costurile aferente acestor deplasări, precum și obiectivele pe care domnul Klaus Iohannis speră să le atingă. Nu în ultimul rând, solicităm un punct de vedere în ceea ce privește refuzul constant al Administrației Prezidențiale de a promova interesele firmelor românești pe alte spații. Oare firmele românești nu ar merita să fie promovate pe alte spații sau este doar o vizită turistică pe banii românilor, la fel ca cele din Asia sau America latină?”, a declarat Corina Pânzaru, președintele executiv al Partidului ARCA Națiunii Române.

Biroul de presă
Partidul ARCA Națiunii Române